SERVICII OFERITE

01. IGIENA DENTARA | Reguli de igiena dentara

Cea mai buna metoda pentru prevenirea cariilor dentare, a bolilor parodontale o reprezinta o igiena dentara corecta si minutioasa. Fara o igiena orala riguroasa chiar si cele mai sofisticate si complexe lucrari dentare au un prognostic nefavorabil. Existenta unor dinti sanantosi precum si a unor lucrari stomatologice de lunga durata (obturatii de canal, coroane dentare, punti dentare, implanturi dentare, proteze, samd) sunt strans legate de o igiena bucala riguroasa si corect efectuata.

Ce se intampla in lipsa unei igiene dentare corecte?

– apare placa dentara, care daca nu este eliminata se va calcifia si se va transforma in tartru dentar
– apar cariile dentare
– apar boli parodontale
– apar afectiuni ale gingiei

Reguli de igiena dentara

Care sunt cele mai importante lucruri pentru o igiena dentara corecta?

1. Periajul dentar

Dupa parerea noastra periajul dentar este cea mai importanta masura pentru a indeparta eficient placa dentara, prevenind astfel imbolnavirile dentare si bolile parodontale.

Cum se realizeaza un periaj dentar corect?

Pentru a realiza periajul dentar trebuie sa folositi zilnic o periuta de dinti. Indiferet ca este una normala, sau una electrica, periuta de dinti trebuie folosita zilnic, dupa fiecare masa si trebuie inlocuita la fiecare 3 luni de folosinta.

Sfaturi pentru un periaj dentar eficient:

– periuta de dinti se aplica pe dinti la un unghi de 45 de grade si prin miscari circulare, dinspre gingii inspre dinte, se periaza suprafetele exterioare si interioare ale dintilor de sus si apoi ale celor de jos
– este important sa acordati atentie si zonelor din spatele cavitatii bucale, mai greu accesibile, spatiilor interdentare, zonelor din jurul lucrarilor dentare sau aparatelor ortodontice
– periajul dintilor trebuie facut timp de minim 2 minute pentru a indeparta cat mai bine placa bacteriana
– periuta de dinti (sau capetele periutei electrice) trebuie sa aiba perii mai moi pentru a nu leza gingiile
– alegeti cu grija pasta de dinti, mai ales daca suferiti de anumite sensibilitati la nivelul dintilor sau a gingiilor. Un medic stomatocog va poate recomanda o pasta de dinti pentru dumneavoastra, in cazul in care nu stiti pe care sa o alegeti.

Este important de constientizat faptul ca frecventa, durata si tehnica corecta sunt lucrurile cele mai importante atunci cand vorbim despre o igiena dentara corecta.

2. Curatarea limbii

In timpul periajului dentar trebuie sa acordati atentie si curatarii limbii deoarece pe suprafata ei se afla bacterii si resturi alimentare. O respiratie urat mirositoare poate fi cauzata si de o limba incarcata.

3. Folosirea atei dentare

Folosirea atei dentare este la fel de importanta ca si un preiaj corect deoarece ata dentara elimina resturile de mancare si placa bacteriana situate intre dinti. Neeliminate aceste resturi de mancare pot provoca sangerari si inflamatii la nivelul gingiei si pot duce la aparitia cariilor.

4. Folosirea apei de gura

Apa de gura completeaza periajul dentar si folosirea atei dentare, eliminand respiratia urat mirositoare. Aceasta contine substante care neutralizeaza bacteriile si contribuie la prevenirea aparitiei tartrului dentar si a altor afectiuni la nivelul gingiei. Nu este insa recomandat sa folositi zilnic apa de gura.

5. Folosirea periutei interdentare

Aceste periute sunt foarte utile in curatarea spatiilor interdentare, a lucrarilor protetice fixe si a aparatelor ortodontice fixe. Curatind aceste spatii eliminati placa bacteriana care ar putea duce la tartru si la aparitia cariilor.

6. Folosirea dusului bucal

Dusul bucal va ajuta la eliminarea placii bacteriene si va va ajuta sa aveti o respiratie mai placuta daca folositi dusul bucal cu apa de gura. Eliminarea placii bacterienii din spatiile mai greu accesibile este un beneficiu pe care il puteti obtine folosind acest aparat.

O igiena orala corecta nu inseamna doar un zambet sanatos, ci si niste dinti albi, curati, gingii sanatoase si o respiratie placuta. Ingrijirea in mod regulat a dintilor, tratarea problemelor dentare si gingivale, va va ajuta sa va mentineti dintii intr-o stare perfecta cat mai mult timp.

02. ALBIRE DENTARA | Totul despre albirea dintilor

Ce este albirea dentara profesionala?

Albirea dentara profesionala reprezinta cea mai simpla si confortabila metoda prin care va puteti recapata stralucirea dintilor si albul dintilor de altadata in doar o singura sedinta la cabinetul stomatologic. Spre deoasebire de albirea dintilor acasa, care nu este la fel de sigura ca si cea din cabinetele stomatologice, albirea dintilor profesionala este o modalitate simpla si rapida de modificare a culorii danturii intr-un timp scurt, fara disconfort sau durere.

Albirea dintilor este cea mai solicitata procedura in cabinetele stomatologice deoarece imbunatateste in mod considerabil aspectul acestora, albeste dintii, indeparteaza petele de pe dinti facandu-i mai stralucitori.

De ce se ingalbenesc dintii?

Discromia dentara (colorarea dintilor) poate aparea datorita:
– alimentatiei
– a unei igiene dentare deficitare
– fumatului
– placii bacteriene
– fluorului in exces
– administrarii unor medicamente
– micilor traumatisme dentare (fisuri in smaltul dintilor)

Pe piata exista o sumedenie de solutii de albire a dintilor (cu bicarbonat de sodiu, carbune activ, pasta de dinti pentru albire, produse care va promit un zambet alb, ca cel de la Hollywood), dar niciuna dintre aceste solutii nu va ofera un rezultat precum aparatele profesionale din cabinetul stomatologic. Folosind produsele existente in comert puteti obtine cel mult o depigmentare a dintilor prin indepartarea petelor de cafea sau ceai, spre exemplu, dar nu o albire a dintilor.

Va recomandam sa cereti sfatul medicului dentist inainte de a cumpara vreunul dintre produsele de albire dinti existente in comert, pentru a nu produce deteriorarea smaltului dintilor dumneavoastra, sau alte probleme dentare.

Ce trebuie sa stiti despre albirea dintilor profesionala?

Tratamentele de albire dinti realizate in cabinetele stomatologice sunt rapide si eficiente, iar rezultatele sunt imediate si de lunga durata.
Inainte de a incepe tratamentul de albirea dintilor este necesar un consult stomatologic pentru a stabili daca este indicat pentru dumneavoastra aceast lucru.

In plus, inainte de procedura propriu-zisa este recomandat sa rezolvati toate probleme existente la dinti si gingii pentru a putea avea un rezultat excelent si pentru a nu crea sensibilitate dintilor. Recomandam si realizarea unui detartraj cu ultrasunete, periaj profesional, air-flow si fluorizare.

Tratamente profesionale pentru albirea dintilor

In cabinetul nostru realizam albirea dintilor cu laser. Exista 4 elemente prezente in cazul albirii dintilor cu laser:
– gelul de protectie al gingiilor
– gelul de albire
– lampa de albire
– laserul stomatologic

Cu ajutorul lampii de albire se asigura un timp scurt de expunere la substanta de albire, astfel incat scade riscul de sensibilizare dentara. Daca totusi aceasta apare, va fi de scurta durata si va disparea respectand recomandarile medicului specialist. Daca ne referim la intensitatea albirii dintilor, apeland la albirea profesionala puteti obtinde pana la 6-12 nuante de alb, adica rezultate foarte bune doar dupa o sedinta de albire dinti.

Albirea dentara profesionala nu presupune niciun risc pentru dinti, este sigura si rezultatele sunt de lunga durata. Recomandari dupa albirea dintilor profesionala:

– evitati fumatul cel putin in primele 24 de ore
– deoarece dintii se albesc si dupa primele 24-48 ore, evitati consumul de alimente si bauturi colorante precum cafeaua, vinul rosu, fructele rosii, otetul balsamic
– efectuati igiena orala ca si inainte de tratamentul de albire (periajul, folosirea atei dentare, a apei de gura, etc)

De ce sa alegeti o albire a dintilor in cabinetul stomatologic?

Beneficii albire dinti cu laser:

– efect imediat
– dintii isi pastreaza culoarea timp indelungat
– procedura nu afecteaza structura smaltului dintilor
– nu provoaca sensibilitate
– pot apela la acest tratament si pacientii care au dintii ingalbeniti sau patati
– fara efecte secundare
– zambet mai alb in maxim o ora

Intrebari despre albirea dintilor

De la ce varsta este recomandata albirea dintilor?

Recomandam ca albirea dintilor sa fie facuta pacientilor cu varsta de peste 18 ani, atunci cand pulpa dentara este deja complet dezvoltata. Lucrarile protetice (fatetele dentare, protezele, coroanele dentare ) reactioneaza la acest tratament? NU

03. ESTETICA DENTARA | Proceduri de estetica dentara

Estetica dentara este o ramura a stomatologiei care se ocupa de aspectul dintilor si de imbunatatirea aspectului vizual al zambetului pacientilor.
Acest domeniu s-a nascut din dorinta oamenilor de a avea dintii frumosi si implicit un zambet stralucitor, pe o perioada cat mai lunga de timp. Estetica dentara isi propune refacerea zambetului pacientului prin intermediul unuia sau mai multor proceduri specifice:

– coroane dentare
– incrustatii (plombe realizate din portelan)
– fatete dentare
– implanturi dentare
– obturatia dentara
– aparatele dentare estetice
– proceduri de albire profesionale

In timp ce stomatologia traditionala se axeaza pe preventia, diagnosticara si tratarea afectiunilor orale, estetica dentara pune accent pe imbunatatirea aspectului dintilor, al gurii si al zambetului pacientilor. Prin procedurile de estetica dentara pacientii nu doar ca isi imbunatatesc aspectul facial, dar isi cresc si increderea in propria persoana.

Proceduri de estetica dentara

Coroane dentare / Puntea dentara / Protezele dentare

Coroanele dentare sunt piese protetice destinate sa imbrace (acopere) dintele, fie din ratiuni estetice, fie functionale. In clinica Digital Dental Clinic realizam coroane dentare din materiale precum ceramica, zirconiu, portelan. Puntile dentare sau protezele dentare sunt lucrari protetice care inlocuiesc dintele sau dintii lipsa.

Mai multe informatii despre coroanele dentare, puntile dentare sau tipurile de proteze pe care se recomandam in clinica gasiti la protetica dentara fixa si mobila. ( link spre pagina protetica dentara fixa si protetica mobila)

Inscrustatii dentare

Plombele din portelan, denumite in limbaj medical incrustatii, sunt plombe net superioare plombelor clasice. Acestea sunt realizate din ceramica integrala cu ajutorul robotilor dentari. Aceste inscrustatii sunt de 3 ori mai rezistente decat plombele clasice, iar pe termen lung sunt mult mai economice.

Fatete dentare

Fatetele dentare sunt acoperiri partiale a partilor vizibile a dintilor anteriori. Aceste fatete dentare au un rol estetic si functional – imbunatatesc aspecul unui dinte sau a mai multor dinti afectati, a dintilor ciobiti, sparti, cariati (inainte de a fi acoperiti cu fatete dentare trebuie rezolvate problemele dentare) sau a dintilor patati sau negri.

Grosimea acestor fatete dentare este diferita de la pacient la pacient, in functie de materialul din care sunt confectionate si de situatia clinica a pacientului.
Pacientii care au apelat la o astfel de procedura au mentionat ca cu ajutorul acestor fatete dentare au recastigat cel putin 5 ani din viata, iar increderea in sine a crescut. Este important de mentionat ca aceste fatete dentare nu sunt indicate tuturor pacientilor. Decizia se ia in urma unui consult amanuntit realizat in clinica si, in functie de particularitatile pacientului, medicul poate recomanda sau nu astfel de proceduri estetice.

Implanturi dentare

Implanturile dentare nu reprezinta doar niste proceduri estetice. Aceste implanturi functioneaza ca niste inlocuitori a radacinii naturale a dintilor la care se ataseaza, dupa osteointegrare, coroana dentara artificiala imbunatatind radical calitatea vietii pacientului. Elementul de legatura intre implant si coroana se numeste bont protetic si este sub forma unui surub din titan.
Implantul dentar poate inlocui un dinte, mai multi dinti sau toti dintii pacientului, in functie de situatia pacientului. Mai multe informatii despre implantul dentar gasiti la pagina implantologie ( link catre pag implantologie)

Obturatia dentara

Daca mai demult majoritatea plombelor dentare erau realizate din aur, amalgam de argint si alte materiale care lasau pe dinti pete vizibile, acum plombele dentare pot fi incluse in categoria cosmeticii dentare deoarece acestea sunt confectionate din materiale care se potrivesc exact cu culoarea dintilor dumneavoastra. Astfel se pastreaza aspectul natural al dintilor si implicit al zambetului dumneavoastra.

Acesta este si motivul principal pentru care multi pacienti aleg schimbarea plombelor vechi, din materiale diferite ca si culoare cu culoarea dintilor naturali, cu plombe noi, de culoarea dintilor.

Aparatele dentare estetice

Tratamentul ortodontic ajuta la indreptarea si repozitionarea dintilor naturali pentru a oferi un aspect estetic armonios cu intreaga fizionomie a pacientilor.
Despre tipurile de aparate dentare, gasiti mai multe informatii aici.(link catre ortodontie)

Proceduri de albire profesionale

Albirea dentara cu laser este cea mai putin invaziva procedura de albire a dintilor. Procedura de albire cu laser este rapida, nedureroasa, dureaza mult mai mult decat albirile realizate acasa, iar timpul scurt de actiune al laserului face ca smaltul dintilor sa nu fie afectat. Citit mai mult despre acest subiect in capitolul albire dentara. Despre home bleaching, albirea dintilor acasa, cu produse profesionale, vom vorbi mai detaliat intr-un alt articol.

Beneficiile tratamentelor de estetica dentara

– aspect natural al zambetului intr-o armonie perfecta cu trasaturile pacientului
– lucrarile protetice sunt bio-estetice
– rezultate imediate si fara durere
– implicarea pacientului in alegerea nuantei dintilor precum si forma acestora
– garantia calitatii

Cu ajutorul tratamentelor de estetica dentara se pot corecta:
– dintii asimetrici
– spatiile si inghesuirile dintilor
– traumatismele dentare (dintii ciobiti)
– culoarea inestetica
– forma si textura neuniforma a dintilor

Ce inseamna DSD (design digital al zambetului)?

Digital Smile Design este cel mai nou concept stomatologic care ajuta la realizarea viitorului zambet utilizand tehnici digitale, asistate de calculator, astfel incat, inainte de tratamentele estetice, pacientul sa vada rezultatul final, alegand impreuna cu medicul lucrarea estetica potrivita. In clinica noastra putem previzualiza cum va arata zambetul dumneavoastra in urma procedurilor de estetica dentara.

Pentru ca suntem adeptii unui sambet frumos si a unor dinti sanatosi recomandam tuturor pacientilor ca cel putin o data la 6 luni sa faca un control de rutina la cabinetul medicului stomatolog. Efectuarea regulata a detartrajului, periajului, air-flow-ului pastreaza dintii curati, iar eventualele probleme pot fi rezolvate inainte de a deveni probleme mari. Sanatatea dintilor dumneavoastra este pe primul plan!

04. PROTETICA FIXA

Protetica dentara este acea ramura a stomatologiei care se ocupa de inlocuirea dintilor lipsa sau reabilitarea arcadelor dentare. Pentru a restabili functionalitatea aparatului dento-maxilar se folosesc:

– lucrari protetice fixe (coroane dentare, punti dentare, proteze dentare fixe, fatete dentare, lucrari protetice fixe pe implanturi dentare, incrustatii),
– lucrari protetice mobile (proteze partiale, proteze totale)

Particularitatea o reprezinta cimentarea/fixarea permanenta a dintilor.

Lucrari protetice fixe

Pentru a realiza o lucrare protetica buna, de calitate, medicul dentist trebuie sa execute aceasta lucrare tinand cont si de particularitatile fiecarui pacient in parte. Se va tine cont si de masticatie (mestecarea alimentelor), de existenta bruxismului (scartaitul dintilor), de fonatie (sunetele emise de catre pacient).
Tinad cont de toate aceste aspecte si discutand cu pacientul despre nevoile acestuia, un medic stomatolog bun poate realiza o lucrare protetica fixa care va schimba total aspectul danturii pacientului si implicit fizionomia acestuia.

Coroana dentara

Atunci cand dintele nu mai poate fi reparat prin obturatie este necesar ca acesta sa fie “imbracat” cu o coroana dentara cimentata.
Aceste coroane pot fi amplasate fie pe un dinte natural, fie pe un bont prins intr-un implant dentar.

Cui se adreseaza lucrarile protetice fixe pe implanturi dentare sau pe un dinte natural?

– pacientilor care au avut multe procese carioase, iar acestea au distrus o mare parte din dinte
– pacientilor care au edentatii (punti dentare)
– pacientilor care au proteze dentare, dar isi doresc dinti fixi
– pacientilor care au boli parodontale, dupa tratamentul bolii paradontale

In cabinetul nostru pacientii pot alege:

– coroana dentara ceramica (feldspatica sau presata)
– coroana dentara zirconiu
– coroana dentara metalica
– coroana dentara din portelan
– coroana dentara compozit (coroana dentara provizorie)
– coroana dentara metalo-ceramica

Ceramica folosita in lucrarile protetice fixe nu isi schimba culoarea, nu se abrazeaza, sunt biocompatibile si nu irita gingia. Coroanele din zirconiu sunt foarte naturale ca si aspect, reflectand lumina ca si la un dinte natural.

Despre elasticitatea dintilor

In cazul dintelui natural, partea pe care muscam este dura, dar radacina sta in osul pacientului cu ajutorul unor ligamente. Cand pacientul musca prea tare, dintele natural are o amortizare data de ligamente. In cazul implantului, acesta nu are elasticitate in relatie cu osul natural si din acest motiv trebuie alese cu grija materialele care se pun pe implanturi.

Daca se realizeaza o lucrare protetica doar pentru un singur dinte, se pot folosi coroane dentare din materiale precum zirconiul sau ceramica. Dintii din compozit (coroanele dentare provizorii) sunt mai flexibili si se recomanda pentru pacientii care aleg sa inlocuiasca toti dintii de sus, sau toti dintii de jos, pana ce coroanele definitive sunt finalizate de catre laboratorul dentar.

Punti dentare

Puntile dentare reprezinta mai multe coroane dentare stabilizate. Acestea vor umple spatiul ramas liber datorat extractiei/pierderii unuia sau mai multor dinti naturali. Slefuirea dintilor de legatura sau realizarea unor bonturi reprezinta caracteristica definitorie a unor punti dentare. Aceste punti vor sustine intreaga lucrare protetica fixa, restabilind aspectul estetic si functional al danturii.

La fel ca si in cazul coroanelor dentare, si puntile dentare pot fi confectionate din diferite materiale. In functie de fiecare caz in parte, medicul dentist poate face recomandari cu privire la material, tinand cont de preferintele pacientilor, de estetica, functionalitate si locul unde acestea vor fi amplasate. Cele mai folosite punti ceramice sunt cele din zirconiu sau ceramica, deoarece sunt potrivite din punct de vedere estetic si rezista o buna perioada de timp, daca sunt intretinute corespunzator.

Fatetele dentare

De cele mai multe ori acestea sunt alese datorita esteticii promise. Prin intermediul fatetelor dentare, pacientii care nu sunt multumiti de modul in care se prezinta dantura lor, isi imbunatatesc aspectul fizic infrumusetandu-si aspectul danturii. Indiferent de forma, culoarea, suprafata dintilor de dinainte, fatetele dentare imbunatatesc aspectul acestora deoarece se cimenteaza peste dintii naturali, mascand toate defectele.

Avantaje lucrarilor protetice fixe:

– o lucrare protetica fixa inlocuieste cu succes dintii naturali, aratand si simtindu-se la fel ca acestia.
– posibilitatea de a avea o masticatie normala, fara dureri
– posibilitatea de a vorbi clar si corect
– cresterea increderii in propria persoana datorita aspectului fizic obtinut
– timp redus de realizare a lucrarilor

Fie ca realizam lucrari protetice fixe pe implanturi dentare sau pe dintele natural, incercam, de fiecare data, sa atingem perfectiunea. Indiferent insa de calitatea lucrarii realizate in cabinetul nostru, succesul lucrarilor protetice fixe pe termen lung este dat de ingrijirea lor de catre pacienti. Este important ca acestia sa respecte toate indicatiile pe care le primesc de la medicul stomatolog si sa aiba o igiena orala corecta.

De asemenea este important ca pacientii sa faca la fiecare 6 luni o vizita in cabinetul medical pentru a urmari stadiul acestor lucrari si pentru a rezolva eventualele probleme stomatologice care apar si de a efectua igienizari profesionale (detartraj, air flow, periaj profesional).

05. PROTETICA MOBILA

Protetica dentara este acea ramura a stomatologiei care se ocupa cu restabilirea functionalitatii aparatului dento-maxilar prin intermediul lucrarilor protetice fixe ( coroane dentare, punti dentare, fatete dentare, proteze dentare fixe, lucrari protetice fixe pe implanturi dentare, incrustatii) si lucrarilor protetice mobile (proteze dentare partiale sau proteze totale).

Particularitatea care da numele acestor restructurari este legata de fixarea lor. Spre deosebire de lucrarile protetice fixe care se cimenteaza pe dintele natural sau pe implant, protezele mobilizabile (partiale sau totale) pot fi indepartate voluntar de catre pacienti.

In cabinetul nostru se pot realiza atat lucrari protetice mobile cat si lucrari protetice fixe care pot fi indepartate de catre pacienti sau de catre medic, atat pentru pacientii care au o structura osoasa normala cat si pentru cei care au un deficit de os foarte mare. Protezele dentare mobile, denumite popular “placa” pot fi:

– Proteze dentare totale
– Proteze dentare partiale

Proteza dentara totala sau proteza dentara partiala?

Protezele dentare totate se recomanda atunci cand pacientul nu mai are niciun dinte, iar cele partiale, atunci cand mai exista cativa dinti sanatosi si medicul sau pacientul nu decid ca este necesara extractia acestora. Ambele variante ajuta aparatul dento-maxilar sa restabileasca functiile masticatorii, dar si contactul cu dintii ramasi, in cazul protezelor partiale, impiedicandu-i pe acestia sa migreze si sa iasa din alveola.

Exista mai multe tipuri de proteze dentare mobile:

Proteze dentare mobile scheletate

Protezele scheletate reprezinta o alternativa la protezele dentare partiale mobilizabile clasice. Acestea se recomanda pacientilor care au multi dinti lipsa, dar inca mai au suficienti dinti naturali pe care se pot realiza aceste lucrari protetice.

Scheletul pe care este facuta o astfel de proteza dentara este unul metalic. Folosind aliaje specifice se pot realiza lucrari protetice mobile scheletate care sa fie confortabile, estetice si durabile. Elementele metalice nu se observa atunci cand pacientul vorbeste sau rade.

Aceste proteze dentare scheletate se pot ancora de dinti prin sisteme speciale cu capse, culise sau telescoape sau prin crosete turnate in laboratorul dentar.
Spre deosebire de proteza fixa pe implant, proteza scheletata poate fi scoasa pentru igienizare si este mult mai ieftina.

Proteze dentare telescopice

Protezele dentare cu sisteme telescopice pot fi utilizate ca si stalpi de ancorare. Acestea se realizeaza prin aplicarea pe dintii stalpi a unor coroane de invelis, care se cimenteaza pe dintii naturali si care se imbina perfect. Peste aceste coroane se suprapune coroana secundara care este parte integranta a scheletului metalic. Deoarece intre cele 2 coroane se realizeaza frecarea, pentru a putea ca acestea sa aiba o durata lunga de viata se recomanda folosirea coroanelor din metale nobile.

Proteze dentare flexibile sau elastice din silicon

Acest tip de proteze sunt confectionate dintr-un material elastic, subtire si foarte rezistent si 100% compatibil cu tesuturile moi din cavitatea orala.
Proteza elastica poate fi utilizata si atunci cand nu se poate reabilita zona printr-o coroana dentara sau in cazul in care tesutul osos este atrofiat si nu se poate recurge la un implant dentar.

Costul unei astfel de proteze elastice din silicon este mai mare decat cel al unei proteze clasice din acrilat, deoarece implica alte materiale si tehnologii pentru realizarea acestia, dar este mai rezistenta, nu necesita crosete metalice de ancorare, este mai usoara si mai estetica decat cea clasica.

Proteza dentara Kemeny

Protezele dentare Kemeny reprezinta o solutie provizorie recomandata pacientilor pentru perioada cuprinsa intre extractia dintelui sau faza chirurgicala a implantului dentar si atasarea coroanelor dentare definitive. Acestea au rol estetic si sunt extrem de bine tolerate de catre pacienti, viata lor sociala nefiind afectata.

Cum se ingrijesc protezele dentare mobile?

Fiecare pacient care are o lucrare protetica mobila primeste de la medicul stomatolog toate indicatiile si recomandarile necesare pentru a putea avea o igiena dentara corecta si eficienta.

Pierdera dintilor este o problema care afecteaza pacienti de toate varstele. Nu doar persoanele in varsta se pot lovi de pierderea dintilor. Si persoanele tinere pot suferi infectii destul de grave sau traume ale cavitatii bucale, iar protezele dentare pot fi singura lor solutie. Ascultati sfatul medicului dentist si acoperiti spatiile dentare goale, pentru a nu provoca si alte probleme la nivelul maxilarului, mergeti cel putin o data la 6 luni la un control si mentineti o igiena orala cat mai buna.

06. ORTODONTIE | Tratamentul ortodontic| Tipuri de aparate dentare

Ortodontia este o ramura a stomatologiei care se ocupa de corectarea dintilor malpozitionati (dintilor strambi) si de pozitionarea acestora pe arcade pentru a se elimina/corecta muscatura (oclizia) gresita. Dintii strambi (malpozitionati) reprezinta o abatere de la ceea ce este considerat a fi pozitia normala a dintilor.
Anomalia dentara apare de obicei la varste mici, la copii si adolescenti, dar daca acestia nu sunt indreptati in copilarie, si la varste adulte pacientii pot apela la tratamente ortodontice pentru indreptarea dintilor.

Adulti care necesita un aparat dentar fie fac parte din categoria celor care la varste mici ar fi trebuit sa poarte un aparat dentar si din diferite motive nu au facut-o, fie din categoria celor nevoiti sa poarte un aparat dentar pentru a putea realiza apoi fie un implant dentar, fie ca sa corecteze malpozitiile dentare (pozitia incorecta a dintilor) aparute o data cu trecerea timpului.

Rolul medicului ortodont

Medicul ortodont se va ocupa cu diagnosticarea, preventia si tratarea anomaliilor dento-faciale cum ar fi: muscatura inversa, muscatura adanca sau deschisa, prognatismul mandibular, inghesuirea dintilor, samd.

De la ce varsta se poate purta un aparat dentar?

Primul control ortodontic se recomanda a se efectua in jurul varstei de 7 ani, daca copiii nu au avut pana atunci probleme stomatologice. Totusi vizita la medicul stomatolog la fiecare 6 luni, dupa aparitia primilor dinti, este esentiala pentru a putea trata/preveni anumite afectiuni stomatologice care pot aparea. In cadrul acestor vizite medicul va putea observa daca acesta are anumite obiceiuri care pot duce la modificarea pozitiei dintilor ( cum ar fi spre exemplu suptul degetului), respiratia, interpunderea buzei superioare intre dinti,ocluzia inversa, roaderea unghiilor, bruzismul, samd.

Mergand cu copiii la dentist de la varste fragede va reduce riscul de aparitie a fricii de dentist la copii si, in plus, acestia vor invata cat de importanta este o igiena dentara corecta si cum trebuie sa se spele corect pe dinti.

Avantajul principal al apelarii la un tratament ortodontic la varste mici este timpul scurt necesar pentru a modifica pozitia dintilor. In timpul copilariei si al adolescentei oasele maxilarului sunt mai moi, mai maleabile, iar aparatul dentar va produce rezultate foarte bune mult mai usor si intr-un timp mult mai scurt.

Tipuri de aparat dentar

In urma consultatiei efectuate in cabinetul stomatologic pacientilor li se vor recomanda fie aparate dentare fixe, fie aparate dentare mobile.

Aparat dentar fix – tipuri de aparate dentare fixe

Aparatul ortodontix fix (aparat dentar fix) este recomandat pacientilor cu varsta de peste 7 ani. In functie de preferintele pacientilor medicul ortodont poate recomanda unul dintre urmatoarele tipuri de aparate dentare:

– aparat dentar metalic ( cu braketi metalici care se cimenteaza pe partea vizibila a dintilor si se solidarizeaza cu sarma din otel)
– aparat dentar ceramic (cu braketi de culoare alba, de culoarea dintilor)
– aparat dentar safir ( transparent, care se observa foarte putin)
– aparat dentar lingual (se pozitioneaza pe partea interna a dintilor)

Aparat dentat mobil

Aparatul ortodontic mobil (aparat dentar mobil) se prezinta sub forma unei placute de acrilat cu surub ortodontic si mici crosete metalice si se poate aplica copiilor cu varsta de maxim 10 ani.

Cat costa un aparat dentar?

Pretul unui aparat dentar variaza de la caz la caz, in functie de complexitatea procedurii si materialele folosite. Medicul ortodont, in urma controlului si evaluarii nevoilor dumneavoastra va va oferi toate informatii referitoare la planul de tratament, tipul de aparat dentar si costul acestora precum si costul vizitelor obligatorii stabilite la anumite intervale de timp.

Pentru a mentine dintii in pozitia corecta, dupa scoaterea aparatului dentar, pacientii vor purta un retainer ( aparat special de contentie) care este fie sub forma unei gutiere, fie sub forma unei sarmulite subtiri care se va aplica de catre medicul ortodont pe partea interna a dintilor frontali.

Mini implantul ortodontic

Miniimplantul are dimensiuni mici si se introduce, pentru o perioada limitata de timp, in os. Acesta nu doare, nu se vede, nu provoaca niciun discomfort, iar inserarea acestuia dureaza 10 min. Rolul miniimplantului este de a realiza ancorarea necesara in mutarea anumitor dinti. Prin folosirea acestei proceduri rezultatele sunt mult mai rapide iar dintii se pot muta mult mai usor ( chiar si cei care se considera ca sunt imposibil de mutat)

Cand este necesar un aparat dentar?

– dintii sunt inghesuiti
– exista spatii mari intre dinti
– pacientul are o muscatura inversa
– pacientul are ocluzie deschisa sau adanca
– pacientul are mandibula sau maxilarul protruziv ( de Bulldog)
– exista o eruptie anormala (ectopica)
– lipsa conctactului sau contact anormal al dintilor
– pacientul are dificultati in masticatie sau la muscatura

Igiena orala are un rol cheie in obtinerea unui zambet frumos si sanatos, motiv pentru care medicul ortodont va informa pacientii despre realizarea unei igiene orale corecte, va arata pacientilor cum se curata aparatele ortodontice si va solicita un control la fiecare 3-6 saptamani.

Inghesuielile si ocluziile dentare incorecte afecteaza in timp sanatatea dintilor, a gingiilor si a articulatiei temporo-mandibulare, iar o masticatie deficitara va avea impact negativ asupra digestiei pacientului. In acest sens recomandam parintilor copiilor cu anomalii dentare sa ia in calcul o astfel de procedura.

07. RADIOGRAFIE RETROALVEOLARA | Radiografie si imagistica dentara

Ce este radiologia?

Radiologia dentara este specializarea care foloseste imagistica dentara cu scopul diagnosticarii diferitelor afectiuni stomatologice. Radiografiile dentare sunt imagini ale dintilor pe care le folosim pentru a evalua starea orala a pacientilor si pentru a stabili un diagnostic corect si un plan de tratament complet. Pentru a monitoriza starea de sanatate orala, a detecta, diagnostica si trata afectiunile dintelor, specialistii medicinei dentare folosesc tot mai des radiografia dentara.

Exista mai multe tipuri de radiografii care pot fi recomandate pacientilor:
– radiografia 3D/CBCT
– radiografia retroalveolara (radiografie periapicala/radiografie mica), pentru 1-2 dinti
– radiografia panoramica, unde putem analiza toata dantura

Atunci cand doar un singur dinte este diagnosticat cu probleme recomandam realizarea unei radiolografii retroalveolare.

Ce este o radiografie retroalveolara digitala?

Radiografiile dentare digitale pot fi realizate intraoral sau extraoral. Cele intraorale sunt realizate cu ajutorul unui senzor pozitionat in cavitatea orala a pacientului, iar cele extraorale au senzorul plasat in afara cavitatii bucale. Radiografia intraorala digitala cel mai des folosita este radiografia retroalveolara, aceasta surprinzand imaginea detaliata a maxim 2 dinti.

Avantajul radiografiei retroalveolare:
– se obtine imaginea detaliata a dintelui (in intregime)
– este rapida
– costa putin
– nu este dureroasa
– este simplu de realizat
– poate fi transmisa medicului sau mai multor medici deodata

Cand se realizeaza astfel de radiografii?

– inainte si dupa tratamentele endodontice ( link catre pagina endodontie)
– pentru a detecta adancimea cariilor si a detecta cariile secundare
– pentru diagnosticarea de chisturi, glaucoame
– pentru depistarea fracturilor coroanelor dentare
– inaintea unei extractii dentare sau dupa o extractie, pentru control
– inaintea procedurilor protetice sau dupa, pentru control

Cum se efectueaza o radiografie retroalveolara?

Inaintea realizarii procedurii propriu-zise, pacientul va imbraca echipamentul de protectie contra radiatiilor si isi va indeparta lucrarile protetice mobile. Apoi se pozitioneaza senzorul digital in zona dintelui, si pentru cateva secunde pacientul va trebui sa stea nemiscat pentru a se putea imprima imaginea digitala in senzor. Dupa ce este indepartat senzorul, acesta va fi scanat in computer, iar imaginea va fi prelucrata si transformata in imagine digitala, putand fi vizualizata imediat.

Care este intervalul de timp intre 2 radiografii?

O radiografie retroalveolara expune pacientul la o doza de 1-3 uSV, iar doza anuala de risc care poate cauza anumite probleme este in jurul cifrei de 100.000 uSV.

Chiar daca acest tip de radiografie este cea mai putin iradianta dintre toate, investigatiile radiologice realizate in clinica respecta principiul ALARA (as long as reasonably possible) de dozare a radiatiilor la valoarea minima necesara pentru obtinerea unei imagini clare.

Mult mai riscant pentru sanatate este sa ignoram afectiunile dentare de teama iradierii. Tehnologia dentara a evoluat extrem de mult in ultimii ani, iar in cabinetul nostru aveti parte de servicii de cea mai buna calitate, folosind aparaturi de ultima generatie, iar medicii colaboratori au pregatire si experienta vasta.

08. PARADONTOLOGIE | Care sunt simptomele si cum se pot trata bolile parodontale?

Ce este parodontologia?

Parodontologia este acea ramura a medicinei dentare care se ocupa de studiul intregului sistem ce mentine dintii in oasele maxilarelor, inclusiv a bolilor care apar la nivelul acestuia. Parodontologia se ocupă cu studiul parodontiului care este format din gingii, osul alveolar, ligamentul parodontal și cementul radicular. In momentul in care acesta se imbolnaveste, apar asa numitele boli paradontale (parodontale).

La inceput, boala parodontala nu doare, dar nediagnosticata si netratata la timp poate duce la consecinte nefaste, chiar si la pierderea dintilor de pe arcada.

Ce este parodontoza?

Parodontoza (paradontoza) este caracterizata prin distrugerea lenta sau accelerata a tesuturilor de sustinere. Parodontoza este o boala care se manifesta in tacere, nu este dureroasa, dar sunt anumite semne de alarma, discrete, care anunta aparitia ei. Aceste semne, uneori, sunt greu de depistat de catre pacienti, dar un medic stomatolog poate pune un diagnostic corect, inca de la inceput de boala.

Parodontoza simptome:

– aparitia gingivitei (sangerari gingivale, retragerea gingiei, schimbarea culorii gingiei, tumefierea papilelor gingivale si/sau a gingiei)
– mobilitate a dintilor
– schimbarea pozitiei dintilor sau chiar pierderea dintilor (dinti care pur si simplu cad sau care se misca)
– dezgolirea radacinilor dintilor
– aparitia respiratiei urat mirositoare
– aparitia durerilor atunci cand mancati alimente reci sau calde

Masurile de preventie sunt esentiale (igienizarea riguroasa a cavitatii bucale, folosirea atei dentare, a dusului bucal, etc), dar uneori boala parodontica poate aparea din diferite alte cauze.

Parodontoza cauze:
– microbii care se aduna in santul gingival
– neeliminarea tartrului depus pe dinti
– lucrarile dentare incomplet realizate
– dintii cariati
– inghesuirea dintilor
– extractia dintilor fara a ocupa apoi locul ramas liber
– fumatul
– dereglarile hormonale
– bruxismul (scartaitul dintilor)
– anumite afectiuni (diabet, avitominoza, etc)

Cum se trateaza parodontoza?

Atunci cand vorbim despre un inceput de parodontoza, tratamentul, recomandat de catre medicul stomatolog, poate fi unul mai usor pentru pacient. Parodontoza avansata, pentru a putea fi tratata, necesita un tratament mai amanuntit, tratament ce consta in :

– eliminarea inflamatiei (inlaturarea placii bacteriene, a tartrului, prescrierea unui tratament medicamentos, tratarea gingiei)
– etapa chirurgicala (eliminarea dintilor care si-au pierdut functia de sustinere, chiuretajul pungilor parodontale)
– restabilirea functiei masticatorii (prin protejarea si sinarea dintilor mobili)
– profilaxia afectiunilor (prin vizite de cel putin 2 ori pe an pentru urmarirea eficientei tratamentului, igienizari profesionale facute la un interval de timp recomandat de catre medicul stomatolog, respectarea sfaturilor primite in cabinetul medical)

Medicul stomatolog poate recomanda un tratament specific in functie de evolutia bolii parodontice, dar pentru aceasta vizita, cel putin o data la 6 luni pentru un control de rutina, este esentiala. Depistarea precoce a acestei patologii este extrem de importanta in prelungirea vietii unitatii dentare.
Controalele periodice la medicul stomatolog, igienizarile profesionale (prin tehnici de detartraj, curatarea suprafetelor dentare cu pulberi usor abrazive (air-flow) sau periaj profesional), sunt foarte importante.

Daca aveti unul dintre simptomele descrise mai sus va recomandam sa faceti o programare sunand la nr de telefon: 0790-56.56.65

09. CHIRURGIE | Proceduri chirurgicale necesare tratamentelor parodontice, a implantului dentar

Chirurgia dentara – extractia dentara, proceduri chirurgicale necesare tratamentelor parodontice, a implantului dentar

Chirurgia oro-maxilo-faciala este ramura medicinei dentare care se ocupa cu diagnosticul si tratamentul afectiunilor localizate in aria oro-maxilo-faciala care necesita preponderent interventii chirurgicale. Ne referim la un ansamblu de tratamente care se realizeaza pe cale chirurgicala pentru a trata, repara sau corecta anumite probleme la nivelul dintilor, la nivelul osului dentar sau al gingiei.

Interventiile de chirurgie dentara se numara printre cele mai temute tratamente stomatologice, dar sunt extrem de necesare si importante in reabilitarea dentara, motiv pentru care va recomandam ca atunci cand este necesara o astfel de interventie, sa luati in considerare sfaturile medicului stomatolog.

Tipuri de proceduri chirurgicale dentare:

– extractia dentara
– implant dentar (aditie de os, grefa osoasa, sinus lifting, modelarea crestei alveolare, samd)
– tratarea afectiunilor parodontale
– interventii de chirurgie dentara pentru corectie si estetica dentara (gingivectomii, gingivoplastii)
– chirurgie ortognata

Extractia dentara

Cea mai frecventa interventie chirurgicala care se realizeaza in clinica stomatologica este extractia dentara. Aceasta interventie presupune indepartarea dintelui din alveola dentara in situatiile in care acest lucru este necesar (dintele este compromis si nu mai poate fi recuperat prin alte mijloace).

Indicatii dupa extractia dentara:
– tineti compresa o jumatate de ora dupa care aruncati-o
– nu beti bauturi foarte calde
– in ziua extractiei evitati alimentele fierbinti, alimentele tari, lactatele
– in ziua extractiei nu periati zona unde s-a efectuat interventia
– pentru a evita vindecarea intarziata, evitati sa clatiti gura sau sa faceti gargara in prima zi
– evitati fumatul si alcoolul
– daca apar dureri, dupa trecerea efectului anesteziei, luati calmantele pe care vi le-a recomandat medicul
– in cazul in care apare febra, iar durerea nu trece dupa administrarea calmantelor, adresati-va medicului stomatolog
– daca sangerarea nu se opreste, adresati-va medicului stomatolog

Atunci cand dintele a suferit o infectie la nivelul varfului radacinii, iar acesta s-a incercat a se trata pe cale ortodontica, pentru a pastra acest dintele pe arcada, se poate recurge la indepartarea unei portiuni din varful radacinii dintelui, apoi se va inchide canalul dintelui pe cale retrograda. Amputatia radiculara presupune indepartarea (extragerea) doar a unei radacini a molarului, daca aceasta este compromisa, iar celelalte sunt sanatoase si suficient de rezistente pentru a sustine molarul pe arcada.

De asemnea se poate recurge la indepartarea unei parti din radacina dintelui pentru a se repozitiona un dinte. Aceasta etapa se realizeaza impreuna cu medicul ortodont pentru repozitionarea dintilor inclusi (care nu au erupt din gingie). Extractia dintilor in scop ortodontic pentru reusita unui tratament ortodontic in cazul dintilor inghesuiti reprezinta o alta procedura dentara chirurgicala.

Extractia molarilor de minte

O alta procedura si interventie de chirurgie dentara este reprezentata de extractia molarilor de minte (molarul de minte mai este numit si al treilea molar). Aceasta procedura este indicata tuturor pacientilor datorita problemelor stomatologice care decurg din pastrarea molarilor de minte.

Molarii de minte pot creste in pozitii incorecte, impiedicand dezvoltarea armonioasa a celorlalti dinti. In plus, datorita pozitionarii lor, acestia se pot caria foarte usor. Extractia molarilor de minte este necesara deoarece:
– pot determina inghesuire dentara
– pot determina resorbtia radacinii molarului 2 situat anterior
– pot cauza carii pe acest molar situat anterior
– pot provoca ulceratii la nivelul obrazului sau la nivelul limbii

Proceduri chirurgicale necesare in cazul implantului dentar

Prin intermediul chirurgiei dentare se pot realiza unul sau mai multe implanturi dentare, se poate face aditie de os sau grefa osoasa, in cazul in care pacientul a pierdut o parte din densitatea osului noatural, precum si ridicarea sinusurilor pentru arcada dentara superioara. Despre implantul dentar puteti afla mai multe informatii aici ( link catre implantologie).

Tratarea afectiunilor parodontale

Indepartarea chisturilor (chistectomia), eliminarea pungilor sau abceselor, chiuretajul subgingival sunt cateva din procedurile realizate pentru tratarea afectiunilor parodontale (link catre parodontologie)

Tratamentele chirurgicale se realizeaza sub anestezie locala sau sedare profunda constienta, iar pacientii sunt in deplina siguranta, fiind atent supervizati atat de catre medicul stomatolog, cat si de medicul chirurg.

10. IMPLANTOLOGIE | Totul despre implantul dentar

Ce este implantologia? Totul despre implantul dentar

Implantologia este o specialitate chirurgicala a stomatologiei care se ocupa cu inlocuirea dintilor lipsa, sau foarte distrusi, prin implant dentar. In prezent exista mai multe metode de tratament pentru inlocuirea dintilor lipsa, iar tratamentul prin implant dentar este considerat cel mai sigur dintre ele.

Ce este un implant dentar?

Acesta este un dispozitiv medical, confectionat din titan care serveste ca inlocuitor pentru radacina unui dinte natural lipsa. Acesta va fi ancorat in maxilar si va prelua functiile unei radacini dentare. Dupa 3-6 luni se insereaza bontul protetic si se realizeaza lucrarea dentara. Cand se recomanda apelarea la un implant dentar?

– atunci cand un dinte este lipsa, pentru evitarea migrarii dintilor sau resorbtiei osului
– pentru refacerea aspectelor estetice si functionale atunci cand mai multi dinti sunt lipsa
– atunci cand pacientul nu mai are deloc dinti si se recomanda un sistem de implant multiplu (dinti intr-o zi)

De ce sa alegeti inlocuirea dintilor lipsa cu implant dentar?

– implantul dentar poate avea o viata foarte lunga
– reda toate functiile dintilor inlocuiti
– masticatia va ramane aceeasi dupa tratament
– se impiedica resorbtia osoasa, acolo unde dintii au fost scosi
– se previne migrarea dentara
– este biocompatibil cu organismul
– nu veti simti diferenta dintre dintii naturali si cei restaurati prin implant dentar
– nu veti pierde dintii buni prin slefuire pentru a umple locurile ramase goale in urma pierderii unuia sau mai multor dinti

Daca in teorie orice persoana care nu mai are unul sau mai multi dinti este un candidat pentru implantul dentar, in practica doar medicul stomatolog poate decide acest lucru in urma unor investigatii pe care le va face . Va recomandam sa efectuati toate investigatiile recomandate de catre medic pentru a putea avea rezultatele dorite.

Tipuri de implant dentar folosite:

– implant dentar Straumann
– Implant dentar Nobel Biocare

Cat dureaza un implant dentar?

Implantul dentar poate avea o viata mai mare de 20 de ani, daca se respecta indicatiile medicului stomatolog dupa efectuarea acestei proceduri.

Interventia chirurgicala de implantare a radacinii dintelui nu dureaza mai mult de 45 de minute pentru un singur implant, dar aceasta poate fi mai mare daca vor fi necesare interventii suplimentare pentru augmenare osoasa.
Durata de vindecare este cuprinsa intre 2 si 6 luni, in functie de calitatea osului, tipului de implant si tehnicii executate.

Complicatiile sunt rare, dar se pot manifesta prin:

– infectia plagii chirurgicale
– edem
– echimoze
– afectari ale nervilor in zona operata
– durere
– hemoragii minore

Implant dentar pret

Pretul unui implant dentar poate varia de la caz la caz.
Exista mai multi factori care influenteaza pretul final printre care enumeram:
– tipul si calitatea sistemului de implant
– situatia clinica a pacientului
– efectuarea investigatiilor necesare
– pregatirea si experienta medicilor stomatologi care efectueaza aceste interventii

Pentru succes pe termen lung al tratamentului este important ca periodic sa efectuati controale stomatologice, sa mentineti un nivel de igiena optima, sa efectuati igienizari profesionale la anumite intervale de timp, recomandate de catre medicul stomatolog.

11. ENDODONTIE | Tratamentul de canal

Ce este endodontia?

Endodontia este o specialitate a medicinei dentare care se ocupa cu prevenirea, diagnosticarea si tratamentul afectiunilor pulpei dintelui (tesutul moale aflat in interiorul dintelui).

Care este scopul tratamentului endodontic (tratament pe canal)?

Pentru a intelege mai bine ce inseamna tratamentul endodontic este important sa intelegem ca dintele are 3 parti: smaltul, dentina si pulpa dintelui. Nervul dentar impreuna cu vasele de sange din interiorul acestuia formeaza pulpa dentara. Atunci cand pulpa dentara este afectata, prin intermediul tratamentului de canal medicul endodont realizeaza procedurile necesare pentru a pastra cat mai mult timp dintele natural, reducand inflamatia si obturand canalele.

Un dinte tratat la timp si restaurat in mod corect poate sa nu mai aiba nevoie vreodata de un alt tratament, daca sunt respectate indicatiile medicului stomatolog. Uneori insa, mai ales in cazul tratamentelor clasice, este necesar un retratament endodontic, daca reapare o reinfectare a pulpei dentare.

Tehnologiile utilizate in tratamentul endodontic la microscop?

Daca in trecut tratamentul de canal era o procedura care se realiza in mai multe sedinte, era dureroasa si crea disconfort pacientilor, in prezent, datorita tehnologiei noi folosite, tratamentul de canal a devenit o procedura nedureroasa si rapida.

Beneficiile tratament endodontic:

– tratament eficient
– tratarea corecta si completa a canalelor
– procedura nedureroasa (toate tratamentele endodontice se realizeaza cu anestezie locala profunda)
– tratament durabil
– control asupra infectiilor si inflamatiilor
– aspect placut si similar dintelui natural

De ce apar infectiile la nivelul pulpei dentare si a nervilor?

Cariile mari si profunde, traumatismele la nivelul dintilor si afectiunile parodontale sunt principalele cauze ale aparitiei infectiilor la nivelul puplei dentare.

Cum se realizeaza tratamentul endodontic?

Atunci cand caria dentara ajunge in pulpa dintelui, trecand de smalt si dentina, si este necesara scoaterea nervului si inlaturarea eventualelor infectii, vor fi necesare mai multe etape:

– anestezierea locala a dintelui
– pregatirea canalului radicular
– eliminarea completa a infectiei din canal
– scoaterea nervului
– curatarea si decontaminarea zonei in care s-a intervenit
– obturarea canalelor

Tratamentul de canal reprezinta o incercare de salvare a dintelui prin obturatie dentara, facand tot ce este necesar pentru a nu se ajunge la extractie dentara.

Cat costa un tratament endodontic?

Costurile unui tratament de canal variaza in functie de numarul radacinilor si al canalelor radiculare, afectarea pulpei dintelui si de numarul de sedinte necesare tratarii dintelui, dar acestea sunt mult mai mici comparativ cu extractia unui dinte si inlocuirea acestuia cu un implant sau o lucrare dentara.

Durerea de dinti dupa scoaterea nervului

Dupa procedura de scoatere a nervului exista posibilitatea sa apara sensibilitate la nivelul dintelui si pentru a estompa eventualele dureri medicul endodont va poate recomanda administrarea, la nevoie, de antiinflamatoare si analgezice moderate. Apelarea la un cabinet stomatologic unde se realizeaza tratamente endodontice este un mod de a salva dintii naturali si de a-i pastra cat mai mult timp.

12. PEDODONTIE | Stomatologie copii

Ce este pedodontia?

Pedodontia, numita si stomatologie pediatrica (stomatologie copii) este acea ramura a stomatologiei care se ocupa de prevenirea si tratamentul stomatologic necesar la copii. Rolul medicului stomatolog pedodont (medic stomatolog copii). Medicul pedodont, specializat in stomatologie pediatrica, trateaza problemele dentare specifice copiilor.

Pedodontia nu inseamna doar tratarea afectiunilor copilului, ci si educarea copilului si a parintilor pentru prevenirea afectiunilor dintilor de lapte si ale celor definitivi, invatandu-i pe acestia sa respecte anumite reguli de igiena orala. Cu alte cuvinte medicul stomatolog de copii pune bazele unei fundatii de preventie a afectiunilor dentare ale adultului de mai tarziu.

Despre dintii copiilor

Anatomia copilului este dinamica, in continua schimbare, ca si nevoile acestora. Daca la aproximatv 6 luni apar dintii de lapte, incepand cu varsta de 5-7 ani apar dintii definitivi. La prima vedere dintii de lapte pot parea destul de neimportanti, mai ales ca acestia vor cadea la un moment dat, dar integritatea si sanatatea dintilor de lapte asigura sanatatea dintilor permanenti. Din acest motiv este extrem de important sa tratati cariile si/sau afectiunile de la nivelul dintilor de lapte.

Experienta si cunostintele necesare ii ajuta pe medicii dentisti de copii sa faca fata provocarilor aparute, indiferent de varsta, afectiunile copiilor, starea emotionala a acestora si starea sociala in care se afla acestia. Medicii stomatologi de copii au, pe langa studiile medicale stomatologice, si cunostinte de psihologia copilului, pediatrie, embriologie, patologie generala si orala.

Cand apelam la medicul pedodont?

– incepand cu aparitia dintilor de lapte
– o data la 6 luni pentru un control de rutina si la fiecare 3-6 luni atunci cand apar dintii definitivi, pentru a monitoriza aparitia acestora si pentru a corecta eventualele cresteri incorecte ale dintilor definitivi
– ori de cate ori copilul are durere de dinti, a suferit un traumatism ce a implicat cavitatea orala sau daca copilul scrasneste frecvent din dinti

Tratamente pentru dinti de lapte/ dinti definitivi la copii

In cadrul cabinetului stomatologic se realizeaza:

– periaje profesionale (cu perii delicate pentru a nu leza gingiile copiilor)
– fluorizari
– sigilari
– frenectomii
– tratamentul cariilor (plombe albe sau plombe colorate)
– tratamente pe canal (pentru a inlatura infectiile si pentru a salva dintii naturali)
– extractii dentare
– aplicarea unui aparat dentar

Prezenta umflaturilor in zona dintilor, a unei respiratii urat mirositoare, umflarea gingiei si sau a obrazului, durerea de dinti sunt semne care indica o problema la nivelul cavitatii bucale. Daca observati unul dintre aceste semne va recomandam sa mergeti urgent la un medic stomatolog de copii.

Anestezia la copii

Prin acordul scris al parintilor, atunci cand este necesar, copiii pot beneficia de anestezie locala, de anestezie prin inhalo-sedare/ anestezie constienta, pentru ca medicul pedodont sa efectueze tratamentele necesare. Anestezia administrata poate reduce sau stopa durerea in timpul tratamentelor stomatologice, facand vizitele la dentist mai putin traumatizante pentru copiii dumneavoastra.

Scopul cabinetului nostru este de a educa parintii sa vina cu copiii la cabinetul stomatologic de la aparitia primilor dinti, eliminand astfel frica de dentist la copii. In acelasi timp ne perfectionam continuu pentru a oferi servicii de calitate si pentru a trata corect afectiunile aparute la nivelul dintilor si gingiilor copiilor dumneavoastra.