CHIRURGIE

09. CHIRURGIE | Proceduri chirurgicale necesare tratamentelor parodontice, a implantului dentar

Chirurgia dentara – extractia dentara, proceduri chirurgicale necesare tratamentelor parodontice, a implantului dentar

Chirurgia oro-maxilo-faciala este ramura medicinei dentare care se ocupa cu diagnosticul si tratamentul afectiunilor localizate in aria oro-maxilo-faciala care necesita preponderent interventii chirurgicale. Ne referim la un ansamblu de tratamente care se realizeaza pe cale chirurgicala pentru a trata, repara sau corecta anumite probleme la nivelul dintilor, la nivelul osului dentar sau al gingiei.

Interventiile de chirurgie dentara se numara printre cele mai temute tratamente stomatologice, dar sunt extrem de necesare si importante in reabilitarea dentara, motiv pentru care va recomandam ca atunci cand este necesara o astfel de interventie, sa luati in considerare sfaturile medicului stomatolog.

Tipuri de proceduri chirurgicale dentare:

– extractia dentara
– implant dentar (aditie de os, grefa osoasa, sinus lifting, modelarea crestei alveolare, samd)
– tratarea afectiunilor parodontale
– interventii de chirurgie dentara pentru corectie si estetica dentara (gingivectomii, gingivoplastii)
– chirurgie ortognata

Extractia dentara

Cea mai frecventa interventie chirurgicala care se realizeaza in clinica stomatologica este extractia dentara. Aceasta interventie presupune indepartarea dintelui din alveola dentara in situatiile in care acest lucru este necesar (dintele este compromis si nu mai poate fi recuperat prin alte mijloace).

Indicatii dupa extractia dentara:
– tineti compresa o jumatate de ora dupa care aruncati-o
– nu beti bauturi foarte calde
– in ziua extractiei evitati alimentele fierbinti, alimentele tari, lactatele
– in ziua extractiei nu periati zona unde s-a efectuat interventia
– pentru a evita vindecarea intarziata, evitati sa clatiti gura sau sa faceti gargara in prima zi
– evitati fumatul si alcoolul
– daca apar dureri, dupa trecerea efectului anesteziei, luati calmantele pe care vi le-a recomandat medicul
– in cazul in care apare febra, iar durerea nu trece dupa administrarea calmantelor, adresati-va medicului stomatolog
– daca sangerarea nu se opreste, adresati-va medicului stomatolog

Atunci cand dintele a suferit o infectie la nivelul varfului radacinii, iar acesta s-a incercat a se trata pe cale ortodontica, pentru a pastra acest dintele pe arcada, se poate recurge la indepartarea unei portiuni din varful radacinii dintelui, apoi se va inchide canalul dintelui pe cale retrograda. Amputatia radiculara presupune indepartarea (extragerea) doar a unei radacini a molarului, daca aceasta este compromisa, iar celelalte sunt sanatoase si suficient de rezistente pentru a sustine molarul pe arcada.

De asemnea se poate recurge la indepartarea unei parti din radacina dintelui pentru a se repozitiona un dinte. Aceasta etapa se realizeaza impreuna cu medicul ortodont pentru repozitionarea dintilor inclusi (care nu au erupt din gingie). Extractia dintilor in scop ortodontic pentru reusita unui tratament ortodontic in cazul dintilor inghesuiti reprezinta o alta procedura dentara chirurgicala.

Extractia molarilor de minte

O alta procedura si interventie de chirurgie dentara este reprezentata de extractia molarilor de minte (molarul de minte mai este numit si al treilea molar). Aceasta procedura este indicata tuturor pacientilor datorita problemelor stomatologice care decurg din pastrarea molarilor de minte.

Molarii de minte pot creste in pozitii incorecte, impiedicand dezvoltarea armonioasa a celorlalti dinti. In plus, datorita pozitionarii lor, acestia se pot caria foarte usor. Extractia molarilor de minte este necesara deoarece:
– pot determina inghesuire dentara
– pot determina resorbtia radacinii molarului 2 situat anterior
– pot cauza carii pe acest molar situat anterior
– pot provoca ulceratii la nivelul obrazului sau la nivelul limbii

Proceduri chirurgicale necesare in cazul implantului dentar

Prin intermediul chirurgiei dentare se pot realiza unul sau mai multe implanturi dentare, se poate face aditie de os sau grefa osoasa, in cazul in care pacientul a pierdut o parte din densitatea osului noatural, precum si ridicarea sinusurilor pentru arcada dentara superioara. Despre implantul dentar puteti afla mai multe informatii aici ( link catre implantologie).

Tratarea afectiunilor parodontale

Indepartarea chisturilor (chistectomia), eliminarea pungilor sau abceselor, chiuretajul subgingival sunt cateva din procedurile realizate pentru tratarea afectiunilor parodontale (link catre parodontologie)

Tratamentele chirurgicale se realizeaza sub anestezie locala sau sedare profunda constienta, iar pacientii sunt in deplina siguranta, fiind atent supervizati atat de catre medicul stomatolog, cat si de medicul chirurg.