ENDODONTIE

11. ENDODONTIE | Tratamentul de canal

Ce este endodontia?

Endodontia este o specialitate a medicinei dentare care se ocupa cu prevenirea, diagnosticarea si tratamentul afectiunilor pulpei dintelui (tesutul moale aflat in interiorul dintelui).

Care este scopul tratamentului endodontic (tratament pe canal)?

Pentru a intelege mai bine ce inseamna tratamentul endodontic este important sa intelegem ca dintele are 3 parti: smaltul, dentina si pulpa dintelui. Nervul dentar impreuna cu vasele de sange din interiorul acestuia formeaza pulpa dentara. Atunci cand pulpa dentara este afectata, prin intermediul tratamentului de canal medicul endodont realizeaza procedurile necesare pentru a pastra cat mai mult timp dintele natural, reducand inflamatia si obturand canalele.

Un dinte tratat la timp si restaurat in mod corect poate sa nu mai aiba nevoie vreodata de un alt tratament, daca sunt respectate indicatiile medicului stomatolog. Uneori insa, mai ales in cazul tratamentelor clasice, este necesar un retratament endodontic, daca reapare o reinfectare a pulpei dentare.

Tehnologiile utilizate in tratamentul endodontic la microscop?

Daca in trecut tratamentul de canal era o procedura care se realiza in mai multe sedinte, era dureroasa si crea disconfort pacientilor, in prezent, datorita tehnologiei noi folosite, tratamentul de canal a devenit o procedura nedureroasa si rapida.

Beneficiile tratament endodontic:

– tratament eficient
– tratarea corecta si completa a canalelor
– procedura nedureroasa (toate tratamentele endodontice se realizeaza cu anestezie locala profunda)
– tratament durabil
– control asupra infectiilor si inflamatiilor
– aspect placut si similar dintelui natural

De ce apar infectiile la nivelul pulpei dentare si a nervilor?

Cariile mari si profunde, traumatismele la nivelul dintilor si afectiunile parodontale sunt principalele cauze ale aparitiei infectiilor la nivelul puplei dentare.

Cum se realizeaza tratamentul endodontic?

Atunci cand caria dentara ajunge in pulpa dintelui, trecand de smalt si dentina, si este necesara scoaterea nervului si inlaturarea eventualelor infectii, vor fi necesare mai multe etape:

– anestezierea locala a dintelui
– pregatirea canalului radicular
– eliminarea completa a infectiei din canal
– scoaterea nervului
– curatarea si decontaminarea zonei in care s-a intervenit
– obturarea canalelor

Tratamentul de canal reprezinta o incercare de salvare a dintelui prin obturatie dentara, facand tot ce este necesar pentru a nu se ajunge la extractie dentara.

Cat costa un tratament endodontic?

Costurile unui tratament de canal variaza in functie de numarul radacinilor si al canalelor radiculare, afectarea pulpei dintelui si de numarul de sedinte necesare tratarii dintelui, dar acestea sunt mult mai mici comparativ cu extractia unui dinte si inlocuirea acestuia cu un implant sau o lucrare dentara.

Durerea de dinti dupa scoaterea nervului

Dupa procedura de scoatere a nervului exista posibilitatea sa apara sensibilitate la nivelul dintelui si pentru a estompa eventualele dureri medicul endodont va poate recomanda administrarea, la nevoie, de antiinflamatoare si analgezice moderate. Apelarea la un cabinet stomatologic unde se realizeaza tratamente endodontice este un mod de a salva dintii naturali si de a-i pastra cat mai mult timp.