ESTETICA DENTARA

03. ESTETICA DENTARA | Proceduri de estetica dentara

Estetica dentara este o ramura a stomatologiei care se ocupa de aspectul dintilor si de imbunatatirea aspectului vizual al zambetului pacientilor.
Acest domeniu s-a nascut din dorinta oamenilor de a avea dintii frumosi si implicit un zambet stralucitor, pe o perioada cat mai lunga de timp. Estetica dentara isi propune refacerea zambetului pacientului prin intermediul unuia sau mai multor proceduri specifice:

– coroane dentare
– incrustatii (plombe realizate din portelan)
– fatete dentare
– implanturi dentare
– obturatia dentara
– aparatele dentare estetice
– proceduri de albire profesionale

In timp ce stomatologia traditionala se axeaza pe preventia, diagnosticara si tratarea afectiunilor orale, estetica dentara pune accent pe imbunatatirea aspectului dintilor, al gurii si al zambetului pacientilor. Prin procedurile de estetica dentara pacientii nu doar ca isi imbunatatesc aspectul facial, dar isi cresc si increderea in propria persoana.

Proceduri de estetica dentara

Coroane dentare / Puntea dentara / Protezele dentare

Coroanele dentare sunt piese protetice destinate sa imbrace (acopere) dintele, fie din ratiuni estetice, fie functionale. In clinica Digital Dental Clinic realizam coroane dentare din materiale precum ceramica, zirconiu, portelan. Puntile dentare sau protezele dentare sunt lucrari protetice care inlocuiesc dintele sau dintii lipsa.

Mai multe informatii despre coroanele dentare, puntile dentare sau tipurile de proteze pe care se recomandam in clinica gasiti la protetica dentara fixa si mobila. ( link spre pagina protetica dentara fixa si protetica mobila)

Inscrustatii dentare

Plombele din portelan, denumite in limbaj medical incrustatii, sunt plombe net superioare plombelor clasice. Acestea sunt realizate din ceramica integrala cu ajutorul robotilor dentari. Aceste inscrustatii sunt de 3 ori mai rezistente decat plombele clasice, iar pe termen lung sunt mult mai economice.

Fatete dentare

Fatetele dentare sunt acoperiri partiale a partilor vizibile a dintilor anteriori. Aceste fatete dentare au un rol estetic si functional – imbunatatesc aspecul unui dinte sau a mai multor dinti afectati, a dintilor ciobiti, sparti, cariati (inainte de a fi acoperiti cu fatete dentare trebuie rezolvate problemele dentare) sau a dintilor patati sau negri.

Grosimea acestor fatete dentare este diferita de la pacient la pacient, in functie de materialul din care sunt confectionate si de situatia clinica a pacientului.
Pacientii care au apelat la o astfel de procedura au mentionat ca cu ajutorul acestor fatete dentare au recastigat cel putin 5 ani din viata, iar increderea in sine a crescut. Este important de mentionat ca aceste fatete dentare nu sunt indicate tuturor pacientilor. Decizia se ia in urma unui consult amanuntit realizat in clinica si, in functie de particularitatile pacientului, medicul poate recomanda sau nu astfel de proceduri estetice.

Implanturi dentare

Implanturile dentare nu reprezinta doar niste proceduri estetice. Aceste implanturi functioneaza ca niste inlocuitori a radacinii naturale a dintilor la care se ataseaza, dupa osteointegrare, coroana dentara artificiala imbunatatind radical calitatea vietii pacientului. Elementul de legatura intre implant si coroana se numeste bont protetic si este sub forma unui surub din titan.
Implantul dentar poate inlocui un dinte, mai multi dinti sau toti dintii pacientului, in functie de situatia pacientului. Mai multe informatii despre implantul dentar gasiti la pagina implantologie ( link catre pag implantologie)

Obturatia dentara

Daca mai demult majoritatea plombelor dentare erau realizate din aur, amalgam de argint si alte materiale care lasau pe dinti pete vizibile, acum plombele dentare pot fi incluse in categoria cosmeticii dentare deoarece acestea sunt confectionate din materiale care se potrivesc exact cu culoarea dintilor dumneavoastra. Astfel se pastreaza aspectul natural al dintilor si implicit al zambetului dumneavoastra.

Acesta este si motivul principal pentru care multi pacienti aleg schimbarea plombelor vechi, din materiale diferite ca si culoare cu culoarea dintilor naturali, cu plombe noi, de culoarea dintilor.

Aparatele dentare estetice

Tratamentul ortodontic ajuta la indreptarea si repozitionarea dintilor naturali pentru a oferi un aspect estetic armonios cu intreaga fizionomie a pacientilor.
Despre tipurile de aparate dentare, gasiti mai multe informatii aici.(link catre ortodontie)

Proceduri de albire profesionale

Albirea dentara cu laser este cea mai putin invaziva procedura de albire a dintilor. Procedura de albire cu laser este rapida, nedureroasa, dureaza mult mai mult decat albirile realizate acasa, iar timpul scurt de actiune al laserului face ca smaltul dintilor sa nu fie afectat. Citit mai mult despre acest subiect in capitolul albire dentara. Despre home bleaching, albirea dintilor acasa, cu produse profesionale, vom vorbi mai detaliat intr-un alt articol.

Beneficiile tratamentelor de estetica dentara

– aspect natural al zambetului intr-o armonie perfecta cu trasaturile pacientului
– lucrarile protetice sunt bio-estetice
– rezultate imediate si fara durere
– implicarea pacientului in alegerea nuantei dintilor precum si forma acestora
– garantia calitatii

Cu ajutorul tratamentelor de estetica dentara se pot corecta:
– dintii asimetrici
– spatiile si inghesuirile dintilor
– traumatismele dentare (dintii ciobiti)
– culoarea inestetica
– forma si textura neuniforma a dintilor

Ce inseamna DSD (design digital al zambetului)?

Digital Smile Design este cel mai nou concept stomatologic care ajuta la realizarea viitorului zambet utilizand tehnici digitale, asistate de calculator, astfel incat, inainte de tratamentele estetice, pacientul sa vada rezultatul final, alegand impreuna cu medicul lucrarea estetica potrivita. In clinica noastra putem previzualiza cum va arata zambetul dumneavoastra in urma procedurilor de estetica dentara.

Pentru ca suntem adeptii unui sambet frumos si a unor dinti sanatosi recomandam tuturor pacientilor ca cel putin o data la 6 luni sa faca un control de rutina la cabinetul medicului stomatolog. Efectuarea regulata a detartrajului, periajului, air-flow-ului pastreaza dintii curati, iar eventualele probleme pot fi rezolvate inainte de a deveni probleme mari. Sanatatea dintilor dumneavoastra este pe primul plan!