IGIENA ORALA

01. IGIENA DENTARA | Reguli de igiena dentara

Cea mai buna metoda pentru prevenirea cariilor dentare, a bolilor parodontale o reprezinta o igiena dentara corecta si minutioasa. Fara o igiena orala riguroasa chiar si cele mai sofisticate si complexe lucrari dentare au un prognostic nefavorabil. Existenta unor dinti sanantosi precum si a unor lucrari stomatologice de lunga durata (obturatii de canal, coroane dentare, punti dentare, implanturi dentare, proteze, samd) sunt strans legate de o igiena bucala riguroasa si corect efectuata.

Ce se intampla in lipsa unei igiene dentare corecte?

– apare placa dentara, care daca nu este eliminata se va calcifia si se va transforma in tartru dentar
– apar cariile dentare
– apar boli parodontale
– apar afectiuni ale gingiei

Reguli de igiena dentara

Care sunt cele mai importante lucruri pentru o igiena dentara corecta?

1. Periajul dentar

Dupa parerea noastra periajul dentar este cea mai importanta masura pentru a indeparta eficient placa dentara, prevenind astfel imbolnavirile dentare si bolile parodontale.

Cum se realizeaza un periaj dentar corect?

Pentru a realiza periajul dentar trebuie sa folositi zilnic o periuta de dinti. Indiferet ca este una normala, sau una electrica, periuta de dinti trebuie folosita zilnic, dupa fiecare masa si trebuie inlocuita la fiecare 3 luni de folosinta.

Sfaturi pentru un periaj dentar eficient:

– periuta de dinti se aplica pe dinti la un unghi de 45 de grade si prin miscari circulare, dinspre gingii inspre dinte, se periaza suprafetele exterioare si interioare ale dintilor de sus si apoi ale celor de jos
– este important sa acordati atentie si zonelor din spatele cavitatii bucale, mai greu accesibile, spatiilor interdentare, zonelor din jurul lucrarilor dentare sau aparatelor ortodontice
– periajul dintilor trebuie facut timp de minim 2 minute pentru a indeparta cat mai bine placa bacteriana
– periuta de dinti (sau capetele periutei electrice) trebuie sa aiba perii mai moi pentru a nu leza gingiile
– alegeti cu grija pasta de dinti, mai ales daca suferiti de anumite sensibilitati la nivelul dintilor sau a gingiilor. Un medic stomatocog va poate recomanda o pasta de dinti pentru dumneavoastra, in cazul in care nu stiti pe care sa o alegeti.

Este important de constientizat faptul ca frecventa, durata si tehnica corecta sunt lucrurile cele mai importante atunci cand vorbim despre o igiena dentara corecta.

2. Curatarea limbii

In timpul periajului dentar trebuie sa acordati atentie si curatarii limbii deoarece pe suprafata ei se afla bacterii si resturi alimentare. O respiratie urat mirositoare poate fi cauzata si de o limba incarcata.

3. Folosirea atei dentare

Folosirea atei dentare este la fel de importanta ca si un preiaj corect deoarece ata dentara elimina resturile de mancare si placa bacteriana situate intre dinti. Neeliminate aceste resturi de mancare pot provoca sangerari si inflamatii la nivelul gingiei si pot duce la aparitia cariilor.

4. Folosirea apei de gura

Apa de gura completeaza periajul dentar si folosirea atei dentare, eliminand respiratia urat mirositoare. Aceasta contine substante care neutralizeaza bacteriile si contribuie la prevenirea aparitiei tartrului dentar si a altor afectiuni la nivelul gingiei. Nu este insa recomandat sa folositi zilnic apa de gura.

5. Folosirea periutei interdentare

Aceste periute sunt foarte utile in curatarea spatiilor interdentare, a lucrarilor protetice fixe si a aparatelor ortodontice fixe. Curatind aceste spatii eliminati placa bacteriana care ar putea duce la tartru si la aparitia cariilor.

6. Folosirea dusului bucal

Dusul bucal va ajuta la eliminarea placii bacteriene si va va ajuta sa aveti o respiratie mai placuta daca folositi dusul bucal cu apa de gura. Eliminarea placii bacterienii din spatiile mai greu accesibile este un beneficiu pe care il puteti obtine folosind acest aparat.

O igiena orala corecta nu inseamna doar un zambet sanatos, ci si niste dinti albi, curati, gingii sanatoase si o respiratie placuta. Ingrijirea in mod regulat a dintilor, tratarea problemelor dentare si gingivale, va va ajuta sa va mentineti dintii intr-o stare perfecta cat mai mult timp.