PROTETICA MOBILA

05. PROTETICA MOBILA

Protetica dentara este acea ramura a stomatologiei care se ocupa cu restabilirea functionalitatii aparatului dento-maxilar prin intermediul lucrarilor protetice fixe ( coroane dentare, punti dentare, fatete dentare, proteze dentare fixe, lucrari protetice fixe pe implanturi dentare, incrustatii) si lucrarilor protetice mobile (proteze dentare partiale sau proteze totale).

Particularitatea care da numele acestor restructurari este legata de fixarea lor. Spre deosebire de lucrarile protetice fixe care se cimenteaza pe dintele natural sau pe implant, protezele mobilizabile (partiale sau totale) pot fi indepartate voluntar de catre pacienti.

In cabinetul nostru se pot realiza atat lucrari protetice mobile cat si lucrari protetice fixe care pot fi indepartate de catre pacienti sau de catre medic, atat pentru pacientii care au o structura osoasa normala cat si pentru cei care au un deficit de os foarte mare. Protezele dentare mobile, denumite popular “placa” pot fi:

– Proteze dentare totale
– Proteze dentare partiale

Proteza dentara totala sau proteza dentara partiala?

Protezele dentare totate se recomanda atunci cand pacientul nu mai are niciun dinte, iar cele partiale, atunci cand mai exista cativa dinti sanatosi si medicul sau pacientul nu decid ca este necesara extractia acestora. Ambele variante ajuta aparatul dento-maxilar sa restabileasca functiile masticatorii, dar si contactul cu dintii ramasi, in cazul protezelor partiale, impiedicandu-i pe acestia sa migreze si sa iasa din alveola.

Exista mai multe tipuri de proteze dentare mobile:

Proteze dentare mobile scheletate

Protezele scheletate reprezinta o alternativa la protezele dentare partiale mobilizabile clasice. Acestea se recomanda pacientilor care au multi dinti lipsa, dar inca mai au suficienti dinti naturali pe care se pot realiza aceste lucrari protetice.

Scheletul pe care este facuta o astfel de proteza dentara este unul metalic. Folosind aliaje specifice se pot realiza lucrari protetice mobile scheletate care sa fie confortabile, estetice si durabile. Elementele metalice nu se observa atunci cand pacientul vorbeste sau rade.

Aceste proteze dentare scheletate se pot ancora de dinti prin sisteme speciale cu capse, culise sau telescoape sau prin crosete turnate in laboratorul dentar.
Spre deosebire de proteza fixa pe implant, proteza scheletata poate fi scoasa pentru igienizare si este mult mai ieftina.

Proteze dentare telescopice

Protezele dentare cu sisteme telescopice pot fi utilizate ca si stalpi de ancorare. Acestea se realizeaza prin aplicarea pe dintii stalpi a unor coroane de invelis, care se cimenteaza pe dintii naturali si care se imbina perfect. Peste aceste coroane se suprapune coroana secundara care este parte integranta a scheletului metalic. Deoarece intre cele 2 coroane se realizeaza frecarea, pentru a putea ca acestea sa aiba o durata lunga de viata se recomanda folosirea coroanelor din metale nobile.

Proteze dentare flexibile sau elastice din silicon

Acest tip de proteze sunt confectionate dintr-un material elastic, subtire si foarte rezistent si 100% compatibil cu tesuturile moi din cavitatea orala.
Proteza elastica poate fi utilizata si atunci cand nu se poate reabilita zona printr-o coroana dentara sau in cazul in care tesutul osos este atrofiat si nu se poate recurge la un implant dentar.

Costul unei astfel de proteze elastice din silicon este mai mare decat cel al unei proteze clasice din acrilat, deoarece implica alte materiale si tehnologii pentru realizarea acestia, dar este mai rezistenta, nu necesita crosete metalice de ancorare, este mai usoara si mai estetica decat cea clasica.

Proteza dentara Kemeny

Protezele dentare Kemeny reprezinta o solutie provizorie recomandata pacientilor pentru perioada cuprinsa intre extractia dintelui sau faza chirurgicala a implantului dentar si atasarea coroanelor dentare definitive. Acestea au rol estetic si sunt extrem de bine tolerate de catre pacienti, viata lor sociala nefiind afectata.

Cum se ingrijesc protezele dentare mobile?

Fiecare pacient care are o lucrare protetica mobila primeste de la medicul stomatolog toate indicatiile si recomandarile necesare pentru a putea avea o igiena dentara corecta si eficienta.

Pierdera dintilor este o problema care afecteaza pacienti de toate varstele. Nu doar persoanele in varsta se pot lovi de pierderea dintilor. Si persoanele tinere pot suferi infectii destul de grave sau traume ale cavitatii bucale, iar protezele dentare pot fi singura lor solutie. Ascultati sfatul medicului dentist si acoperiti spatiile dentare goale, pentru a nu provoca si alte probleme la nivelul maxilarului, mergeti cel putin o data la 6 luni la un control si mentineti o igiena orala cat mai buna.