RADIOGRAFIE RETROALVEOLARA

07. RADIOGRAFIE RETROALVEOLARA | Radiografie si imagistica dentara

Ce este radiologia?

Radiologia dentara este specializarea care foloseste imagistica dentara cu scopul diagnosticarii diferitelor afectiuni stomatologice. Radiografiile dentare sunt imagini ale dintilor pe care le folosim pentru a evalua starea orala a pacientilor si pentru a stabili un diagnostic corect si un plan de tratament complet. Pentru a monitoriza starea de sanatate orala, a detecta, diagnostica si trata afectiunile dintelor, specialistii medicinei dentare folosesc tot mai des radiografia dentara.

Exista mai multe tipuri de radiografii care pot fi recomandate pacientilor:
– radiografia 3D/CBCT
– radiografia retroalveolara (radiografie periapicala/radiografie mica), pentru 1-2 dinti
– radiografia panoramica, unde putem analiza toata dantura

Atunci cand doar un singur dinte este diagnosticat cu probleme recomandam realizarea unei radiolografii retroalveolare.

Ce este o radiografie retroalveolara digitala?

Radiografiile dentare digitale pot fi realizate intraoral sau extraoral. Cele intraorale sunt realizate cu ajutorul unui senzor pozitionat in cavitatea orala a pacientului, iar cele extraorale au senzorul plasat in afara cavitatii bucale. Radiografia intraorala digitala cel mai des folosita este radiografia retroalveolara, aceasta surprinzand imaginea detaliata a maxim 2 dinti.

Avantajul radiografiei retroalveolare:
– se obtine imaginea detaliata a dintelui (in intregime)
– este rapida
– costa putin
– nu este dureroasa
– este simplu de realizat
– poate fi transmisa medicului sau mai multor medici deodata

Cand se realizeaza astfel de radiografii?

– inainte si dupa tratamentele endodontice ( link catre pagina endodontie)
– pentru a detecta adancimea cariilor si a detecta cariile secundare
– pentru diagnosticarea de chisturi, glaucoame
– pentru depistarea fracturilor coroanelor dentare
– inaintea unei extractii dentare sau dupa o extractie, pentru control
– inaintea procedurilor protetice sau dupa, pentru control

Cum se efectueaza o radiografie retroalveolara?

Inaintea realizarii procedurii propriu-zise, pacientul va imbraca echipamentul de protectie contra radiatiilor si isi va indeparta lucrarile protetice mobile. Apoi se pozitioneaza senzorul digital in zona dintelui, si pentru cateva secunde pacientul va trebui sa stea nemiscat pentru a se putea imprima imaginea digitala in senzor. Dupa ce este indepartat senzorul, acesta va fi scanat in computer, iar imaginea va fi prelucrata si transformata in imagine digitala, putand fi vizualizata imediat.

Care este intervalul de timp intre 2 radiografii?

O radiografie retroalveolara expune pacientul la o doza de 1-3 uSV, iar doza anuala de risc care poate cauza anumite probleme este in jurul cifrei de 100.000 uSV.

Chiar daca acest tip de radiografie este cea mai putin iradianta dintre toate, investigatiile radiologice realizate in clinica respecta principiul ALARA (as long as reasonably possible) de dozare a radiatiilor la valoarea minima necesara pentru obtinerea unei imagini clare.

Mult mai riscant pentru sanatate este sa ignoram afectiunile dentare de teama iradierii. Tehnologia dentara a evoluat extrem de mult in ultimii ani, iar in cabinetul nostru aveti parte de servicii de cea mai buna calitate, folosind aparaturi de ultima generatie, iar medicii colaboratori au pregatire si experienta vasta.