ORTODONTIE

06. ORTODONTIE | Tratamentul ortodontic| Tipuri de aparate dentare

Ortodontia este o ramura a stomatologiei care se ocupa de corectarea dintilor malpozitionati (dintilor strambi) si de pozitionarea acestora pe arcade pentru a se elimina/corecta muscatura (oclizia) gresita. Dintii strambi (malpozitionati) reprezinta o abatere de la ceea ce este considerat a fi pozitia normala a dintilor.
Anomalia dentara apare de obicei la varste mici, la copii si adolescenti, dar daca acestia nu sunt indreptati in copilarie, si la varste adulte pacientii pot apela la tratamente ortodontice pentru indreptarea dintilor.

Adulti care necesita un aparat dentar fie fac parte din categoria celor care la varste mici ar fi trebuit sa poarte un aparat dentar si din diferite motive nu au facut-o, fie din categoria celor nevoiti sa poarte un aparat dentar pentru a putea realiza apoi fie un implant dentar, fie ca sa corecteze malpozitiile dentare (pozitia incorecta a dintilor) aparute o data cu trecerea timpului.

Rolul medicului ortodont

Medicul ortodont se va ocupa cu diagnosticarea, preventia si tratarea anomaliilor dento-faciale cum ar fi: muscatura inversa, muscatura adanca sau deschisa, prognatismul mandibular, inghesuirea dintilor, samd.

De la ce varsta se poate purta un aparat dentar?

Primul control ortodontic se recomanda a se efectua in jurul varstei de 7 ani, daca copiii nu au avut pana atunci probleme stomatologice. Totusi vizita la medicul stomatolog la fiecare 6 luni, dupa aparitia primilor dinti, este esentiala pentru a putea trata/preveni anumite afectiuni stomatologice care pot aparea. In cadrul acestor vizite medicul va putea observa daca acesta are anumite obiceiuri care pot duce la modificarea pozitiei dintilor ( cum ar fi spre exemplu suptul degetului), respiratia, interpunderea buzei superioare intre dinti,ocluzia inversa, roaderea unghiilor, bruzismul, samd.

Mergand cu copiii la dentist de la varste fragede va reduce riscul de aparitie a fricii de dentist la copii si, in plus, acestia vor invata cat de importanta este o igiena dentara corecta si cum trebuie sa se spele corect pe dinti.

Avantajul principal al apelarii la un tratament ortodontic la varste mici este timpul scurt necesar pentru a modifica pozitia dintilor. In timpul copilariei si al adolescentei oasele maxilarului sunt mai moi, mai maleabile, iar aparatul dentar va produce rezultate foarte bune mult mai usor si intr-un timp mult mai scurt.

Tipuri de aparat dentar

In urma consultatiei efectuate in cabinetul stomatologic pacientilor li se vor recomanda fie aparate dentare fixe, fie aparate dentare mobile.

Aparat dentar fix – tipuri de aparate dentare fixe

Aparatul ortodontix fix (aparat dentar fix) este recomandat pacientilor cu varsta de peste 7 ani. In functie de preferintele pacientilor medicul ortodont poate recomanda unul dintre urmatoarele tipuri de aparate dentare:

– aparat dentar metalic ( cu braketi metalici care se cimenteaza pe partea vizibila a dintilor si se solidarizeaza cu sarma din otel)
– aparat dentar ceramic (cu braketi de culoare alba, de culoarea dintilor)
– aparat dentar safir ( transparent, care se observa foarte putin)
– aparat dentar lingual (se pozitioneaza pe partea interna a dintilor)

Aparat dentat mobil

Aparatul ortodontic mobil (aparat dentar mobil) se prezinta sub forma unei placute de acrilat cu surub ortodontic si mici crosete metalice si se poate aplica copiilor cu varsta de maxim 10 ani.

Cat costa un aparat dentar?

Pretul unui aparat dentar variaza de la caz la caz, in functie de complexitatea procedurii si materialele folosite. Medicul ortodont, in urma controlului si evaluarii nevoilor dumneavoastra va va oferi toate informatii referitoare la planul de tratament, tipul de aparat dentar si costul acestora precum si costul vizitelor obligatorii stabilite la anumite intervale de timp.

Pentru a mentine dintii in pozitia corecta, dupa scoaterea aparatului dentar, pacientii vor purta un retainer ( aparat special de contentie) care este fie sub forma unei gutiere, fie sub forma unei sarmulite subtiri care se va aplica de catre medicul ortodont pe partea interna a dintilor frontali.

Mini implantul ortodontic

Miniimplantul are dimensiuni mici si se introduce, pentru o perioada limitata de timp, in os. Acesta nu doare, nu se vede, nu provoaca niciun discomfort, iar inserarea acestuia dureaza 10 min. Rolul miniimplantului este de a realiza ancorarea necesara in mutarea anumitor dinti. Prin folosirea acestei proceduri rezultatele sunt mult mai rapide iar dintii se pot muta mult mai usor ( chiar si cei care se considera ca sunt imposibil de mutat)

Cand este necesar un aparat dentar?

– dintii sunt inghesuiti
– exista spatii mari intre dinti
– pacientul are o muscatura inversa
– pacientul are ocluzie deschisa sau adanca
– pacientul are mandibula sau maxilarul protruziv ( de Bulldog)
– exista o eruptie anormala (ectopica)
– lipsa conctactului sau contact anormal al dintilor
– pacientul are dificultati in masticatie sau la muscatura

Igiena orala are un rol cheie in obtinerea unui zambet frumos si sanatos, motiv pentru care medicul ortodont va informa pacientii despre realizarea unei igiene orale corecte, va arata pacientilor cum se curata aparatele ortodontice si va solicita un control la fiecare 3-6 saptamani.

Inghesuielile si ocluziile dentare incorecte afecteaza in timp sanatatea dintilor, a gingiilor si a articulatiei temporo-mandibulare, iar o masticatie deficitara va avea impact negativ asupra digestiei pacientului. In acest sens recomandam parintilor copiilor cu anomalii dentare sa ia in calcul o astfel de procedura.