PROTETICA FIXA

04. PROTETICA FIXA

Protetica dentara este acea ramura a stomatologiei care se ocupa de inlocuirea dintilor lipsa sau reabilitarea arcadelor dentare. Pentru a restabili functionalitatea aparatului dento-maxilar se folosesc:

– lucrari protetice fixe (coroane dentare, punti dentare, proteze dentare fixe, fatete dentare, lucrari protetice fixe pe implanturi dentare, incrustatii),
– lucrari protetice mobile (proteze partiale, proteze totale)

Particularitatea o reprezinta cimentarea/fixarea permanenta a dintilor.

Lucrari protetice fixe

Pentru a realiza o lucrare protetica buna, de calitate, medicul dentist trebuie sa execute aceasta lucrare tinand cont si de particularitatile fiecarui pacient in parte. Se va tine cont si de masticatie (mestecarea alimentelor), de existenta bruxismului (scartaitul dintilor), de fonatie (sunetele emise de catre pacient).
Tinad cont de toate aceste aspecte si discutand cu pacientul despre nevoile acestuia, un medic stomatolog bun poate realiza o lucrare protetica fixa care va schimba total aspectul danturii pacientului si implicit fizionomia acestuia.

Coroana dentara

Atunci cand dintele nu mai poate fi reparat prin obturatie este necesar ca acesta sa fie “imbracat” cu o coroana dentara cimentata.
Aceste coroane pot fi amplasate fie pe un dinte natural, fie pe un bont prins intr-un implant dentar.

Cui se adreseaza lucrarile protetice fixe pe implanturi dentare sau pe un dinte natural?

– pacientilor care au avut multe procese carioase, iar acestea au distrus o mare parte din dinte
– pacientilor care au edentatii (punti dentare)
– pacientilor care au proteze dentare, dar isi doresc dinti fixi
– pacientilor care au boli parodontale, dupa tratamentul bolii paradontale

In cabinetul nostru pacientii pot alege:

– coroana dentara ceramica (feldspatica sau presata)
– coroana dentara zirconiu
– coroana dentara metalica
– coroana dentara din portelan
– coroana dentara compozit (coroana dentara provizorie)
– coroana dentara metalo-ceramica

Ceramica folosita in lucrarile protetice fixe nu isi schimba culoarea, nu se abrazeaza, sunt biocompatibile si nu irita gingia. Coroanele din zirconiu sunt foarte naturale ca si aspect, reflectand lumina ca si la un dinte natural.

Despre elasticitatea dintilor

In cazul dintelui natural, partea pe care muscam este dura, dar radacina sta in osul pacientului cu ajutorul unor ligamente. Cand pacientul musca prea tare, dintele natural are o amortizare data de ligamente. In cazul implantului, acesta nu are elasticitate in relatie cu osul natural si din acest motiv trebuie alese cu grija materialele care se pun pe implanturi.

Daca se realizeaza o lucrare protetica doar pentru un singur dinte, se pot folosi coroane dentare din materiale precum zirconiul sau ceramica. Dintii din compozit (coroanele dentare provizorii) sunt mai flexibili si se recomanda pentru pacientii care aleg sa inlocuiasca toti dintii de sus, sau toti dintii de jos, pana ce coroanele definitive sunt finalizate de catre laboratorul dentar.

Punti dentare

Puntile dentare reprezinta mai multe coroane dentare stabilizate. Acestea vor umple spatiul ramas liber datorat extractiei/pierderii unuia sau mai multor dinti naturali. Slefuirea dintilor de legatura sau realizarea unor bonturi reprezinta caracteristica definitorie a unor punti dentare. Aceste punti vor sustine intreaga lucrare protetica fixa, restabilind aspectul estetic si functional al danturii.

La fel ca si in cazul coroanelor dentare, si puntile dentare pot fi confectionate din diferite materiale. In functie de fiecare caz in parte, medicul dentist poate face recomandari cu privire la material, tinand cont de preferintele pacientilor, de estetica, functionalitate si locul unde acestea vor fi amplasate. Cele mai folosite punti ceramice sunt cele din zirconiu sau ceramica, deoarece sunt potrivite din punct de vedere estetic si rezista o buna perioada de timp, daca sunt intretinute corespunzator.

Fatetele dentare

De cele mai multe ori acestea sunt alese datorita esteticii promise. Prin intermediul fatetelor dentare, pacientii care nu sunt multumiti de modul in care se prezinta dantura lor, isi imbunatatesc aspectul fizic infrumusetandu-si aspectul danturii. Indiferent de forma, culoarea, suprafata dintilor de dinainte, fatetele dentare imbunatatesc aspectul acestora deoarece se cimenteaza peste dintii naturali, mascand toate defectele.

Avantaje lucrarilor protetice fixe:

– o lucrare protetica fixa inlocuieste cu succes dintii naturali, aratand si simtindu-se la fel ca acestia.
– posibilitatea de a avea o masticatie normala, fara dureri
– posibilitatea de a vorbi clar si corect
– cresterea increderii in propria persoana datorita aspectului fizic obtinut
– timp redus de realizare a lucrarilor

Fie ca realizam lucrari protetice fixe pe implanturi dentare sau pe dintele natural, incercam, de fiecare data, sa atingem perfectiunea. Indiferent insa de calitatea lucrarii realizate in cabinetul nostru, succesul lucrarilor protetice fixe pe termen lung este dat de ingrijirea lor de catre pacienti. Este important ca acestia sa respecte toate indicatiile pe care le primesc de la medicul stomatolog si sa aiba o igiena orala corecta.

De asemenea este important ca pacientii sa faca la fiecare 6 luni o vizita in cabinetul medical pentru a urmari stadiul acestor lucrari si pentru a rezolva eventualele probleme stomatologice care apar si de a efectua igienizari profesionale (detartraj, air flow, periaj profesional).