PARADONTOLOGIE

08. PARADONTOLOGIE | Care sunt simptomele si cum se pot trata bolile parodontale?

Ce este parodontologia?

Parodontologia este acea ramura a medicinei dentare care se ocupa de studiul intregului sistem ce mentine dintii in oasele maxilarelor, inclusiv a bolilor care apar la nivelul acestuia. Parodontologia se ocupă cu studiul parodontiului care este format din gingii, osul alveolar, ligamentul parodontal și cementul radicular. In momentul in care acesta se imbolnaveste, apar asa numitele boli paradontale (parodontale).

La inceput, boala parodontala nu doare, dar nediagnosticata si netratata la timp poate duce la consecinte nefaste, chiar si la pierderea dintilor de pe arcada.

Ce este parodontoza?

Parodontoza (paradontoza) este caracterizata prin distrugerea lenta sau accelerata a tesuturilor de sustinere. Parodontoza este o boala care se manifesta in tacere, nu este dureroasa, dar sunt anumite semne de alarma, discrete, care anunta aparitia ei. Aceste semne, uneori, sunt greu de depistat de catre pacienti, dar un medic stomatolog poate pune un diagnostic corect, inca de la inceput de boala.

Parodontoza simptome:

– aparitia gingivitei (sangerari gingivale, retragerea gingiei, schimbarea culorii gingiei, tumefierea papilelor gingivale si/sau a gingiei)
– mobilitate a dintilor
– schimbarea pozitiei dintilor sau chiar pierderea dintilor (dinti care pur si simplu cad sau care se misca)
– dezgolirea radacinilor dintilor
– aparitia respiratiei urat mirositoare
– aparitia durerilor atunci cand mancati alimente reci sau calde

Masurile de preventie sunt esentiale (igienizarea riguroasa a cavitatii bucale, folosirea atei dentare, a dusului bucal, etc), dar uneori boala parodontica poate aparea din diferite alte cauze.

Parodontoza cauze:
– microbii care se aduna in santul gingival
– neeliminarea tartrului depus pe dinti
– lucrarile dentare incomplet realizate
– dintii cariati
– inghesuirea dintilor
– extractia dintilor fara a ocupa apoi locul ramas liber
– fumatul
– dereglarile hormonale
– bruxismul (scartaitul dintilor)
– anumite afectiuni (diabet, avitominoza, etc)

Cum se trateaza parodontoza?

Atunci cand vorbim despre un inceput de parodontoza, tratamentul, recomandat de catre medicul stomatolog, poate fi unul mai usor pentru pacient. Parodontoza avansata, pentru a putea fi tratata, necesita un tratament mai amanuntit, tratament ce consta in :

– eliminarea inflamatiei (inlaturarea placii bacteriene, a tartrului, prescrierea unui tratament medicamentos, tratarea gingiei)
– etapa chirurgicala (eliminarea dintilor care si-au pierdut functia de sustinere, chiuretajul pungilor parodontale)
– restabilirea functiei masticatorii (prin protejarea si sinarea dintilor mobili)
– profilaxia afectiunilor (prin vizite de cel putin 2 ori pe an pentru urmarirea eficientei tratamentului, igienizari profesionale facute la un interval de timp recomandat de catre medicul stomatolog, respectarea sfaturilor primite in cabinetul medical)

Medicul stomatolog poate recomanda un tratament specific in functie de evolutia bolii parodontice, dar pentru aceasta vizita, cel putin o data la 6 luni pentru un control de rutina, este esentiala. Depistarea precoce a acestei patologii este extrem de importanta in prelungirea vietii unitatii dentare.
Controalele periodice la medicul stomatolog, igienizarile profesionale (prin tehnici de detartraj, curatarea suprafetelor dentare cu pulberi usor abrazive (air-flow) sau periaj profesional), sunt foarte importante.

Daca aveti unul dintre simptomele descrise mai sus va recomandam sa faceti o programare sunand la nr de telefon: 0790-56.56.65