PEDODONTIE

12. PEDODONTIE | Stomatologie copii

Ce este pedodontia?

Pedodontia, numita si stomatologie pediatrica (stomatologie copii) este acea ramura a stomatologiei care se ocupa de prevenirea si tratamentul stomatologic necesar la copii. Rolul medicului stomatolog pedodont (medic stomatolog copii). Medicul pedodont, specializat in stomatologie pediatrica, trateaza problemele dentare specifice copiilor.

Pedodontia nu inseamna doar tratarea afectiunilor copilului, ci si educarea copilului si a parintilor pentru prevenirea afectiunilor dintilor de lapte si ale celor definitivi, invatandu-i pe acestia sa respecte anumite reguli de igiena orala. Cu alte cuvinte medicul stomatolog de copii pune bazele unei fundatii de preventie a afectiunilor dentare ale adultului de mai tarziu.

Despre dintii copiilor

Anatomia copilului este dinamica, in continua schimbare, ca si nevoile acestora. Daca la aproximatv 6 luni apar dintii de lapte, incepand cu varsta de 5-7 ani apar dintii definitivi. La prima vedere dintii de lapte pot parea destul de neimportanti, mai ales ca acestia vor cadea la un moment dat, dar integritatea si sanatatea dintilor de lapte asigura sanatatea dintilor permanenti. Din acest motiv este extrem de important sa tratati cariile si/sau afectiunile de la nivelul dintilor de lapte.

Experienta si cunostintele necesare ii ajuta pe medicii dentisti de copii sa faca fata provocarilor aparute, indiferent de varsta, afectiunile copiilor, starea emotionala a acestora si starea sociala in care se afla acestia. Medicii stomatologi de copii au, pe langa studiile medicale stomatologice, si cunostinte de psihologia copilului, pediatrie, embriologie, patologie generala si orala.

Cand apelam la medicul pedodont?

– incepand cu aparitia dintilor de lapte
– o data la 6 luni pentru un control de rutina si la fiecare 3-6 luni atunci cand apar dintii definitivi, pentru a monitoriza aparitia acestora si pentru a corecta eventualele cresteri incorecte ale dintilor definitivi
– ori de cate ori copilul are durere de dinti, a suferit un traumatism ce a implicat cavitatea orala sau daca copilul scrasneste frecvent din dinti

Tratamente pentru dinti de lapte/ dinti definitivi la copii

In cadrul cabinetului stomatologic se realizeaza:

– periaje profesionale (cu perii delicate pentru a nu leza gingiile copiilor)
– fluorizari
– sigilari
– frenectomii
– tratamentul cariilor (plombe albe sau plombe colorate)
– tratamente pe canal (pentru a inlatura infectiile si pentru a salva dintii naturali)
– extractii dentare
– aplicarea unui aparat dentar

Prezenta umflaturilor in zona dintilor, a unei respiratii urat mirositoare, umflarea gingiei si sau a obrazului, durerea de dinti sunt semne care indica o problema la nivelul cavitatii bucale. Daca observati unul dintre aceste semne va recomandam sa mergeti urgent la un medic stomatolog de copii.

Anestezia la copii

Prin acordul scris al parintilor, atunci cand este necesar, copiii pot beneficia de anestezie locala, de anestezie prin inhalo-sedare/ anestezie constienta, pentru ca medicul pedodont sa efectueze tratamentele necesare. Anestezia administrata poate reduce sau stopa durerea in timpul tratamentelor stomatologice, facand vizitele la dentist mai putin traumatizante pentru copiii dumneavoastra.

Scopul cabinetului nostru este de a educa parintii sa vina cu copiii la cabinetul stomatologic de la aparitia primilor dinti, eliminand astfel frica de dentist la copii. In acelasi timp ne perfectionam continuu pentru a oferi servicii de calitate si pentru a trata corect afectiunile aparute la nivelul dintilor si gingiilor copiilor dumneavoastra.